Görele’de “Kuşdili Kültürü” Paneli Düzenlendi

02 Ocak 2018 Salı

Giresun Üniversitesi Karadeniz Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği işbirliğiyle Giresun Üniversitesi Görele Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu konferans salonunda “Kuşdili Kültürü” konulu bir panel düzenlendi.
Karadeniz Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Karadeniz’in yönettiği panele Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Korkmaz, Emekli Edebiyat Öğretmeni Araştırmacı Yazar Hayrettin Günay ve Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek konuşmacı olarak katıldılar.
Yard. Doç. Dr. Mehmet Akif Korkmaz Kuşdiliyle nasıl tanıştığını ve düzenlenen festivallerle ilgili izlenimlerini anlattı. Kuşdilinin 2017 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındığına dikkat çeken Korkmaz, bu kararı çok önemsediklerini ifade etti.
Emekli Edebiyat Öğretmeni Hayretin Günay ise kuşdilini teknik özelliklerini ortaya koyan bir konuşma yaptı. Kuşdili ile konuşanların beynin iki lobunu da kullandıklarına dikkat çeken Hayrettin Günay özellikle yöresel kelimelerden kurulu cümleler oluşturulduğunu, cümlelerin bazı bölümlerinin algılamayla tamamlandığına işaret etti.
Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek ise Kuşdili’nin UNESCO’ya alınma sürecini anlattı. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç ise Kuşdili’nin önemli bir turizm malzemesi olduğunu vurgulayarak bu değerin yöre ekonomisine kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Bu amaca yönelik projeler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Dekan Musa Genç, bu bölgede uygulanacak turizm modelinin eko turizm olduğunu vurguladı. Mayıs-Eylül ayını kapsayan dönemde gruplar halinde özellikle yabancı turistlerin Kuşköy’e getirilmesini, bunların köylüler tarafından konuk edilmesini veya restore edilecek bir köy evinde ağırlanmasını ve köy yaşamıyla iç içe bir yaşam sunulmasını önerdi.
Panele Kuşköy’den gelen köylüler panele katılanları ıslıkla selamlayarak kuşdiliyle “Hoş geldiniz” dediler. Program panele katılan konuşmacılara verilen teşekkür belgesinin ardından çekilen toplu resimle sona erdi.